24 kwietnia 2023 r. był dniem szczególnym dla Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie. W tym dniu uroczyście oddano do użytku pracownię gastronomiczno-kelnerską, która powstała w ramach opisywanego już projektu „Inteligentne Specjalizacje w Powiecie Krotoszyńskim – adaptacja pomieszczeń i wyposażenie pracowni w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe”.
Z pracowni wyposażonej w nowoczesny sprzęt i urządzenia będą korzystać uczennice i uczniowie, którzy kształcą się w zawodzie technik usług kelnerskich oraz kucharz. Dzięki temu projektowi i zaangażowaniu środków, które przeznaczył Powiat Krotoszyński baza dydaktyczna szkoły wzbogaciła się między innymi o takie profesjonalne sprzęty i urządzenia jak: piece konwekcyjno-parowe, szafę chłodniczą, cyrkulator do gotowania sous vide, zmywarkę kapturową z funkcją wyparzania, płyty indukcyjne z termo obiegiem, ekspres do kawy ciśnieniowy dwugrupowy, blender elektryczny barowy, czy wyposażenie w postaci szaf, szafek i stołów.
Pracownia w krotoszyńskiej Trójce to już piąta z kolei otwarta w ostatnim czasie w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe.
Spotkanie inaugurujące działalność tej nowoczesnej pracowni swoją obecnością zaszczycili: Starosta Krotoszyński Stanisław Szczotka, Wicestarosta Krotoszyński Paweł Radojewski, Wiceprzewodniczący Rady Powiatu Krotoszyńskiego: – Irena Rękosiewicz i Dariusz Rozum, Sekretarz Powiatu Joanna Dymarska – Kaczmarek, Naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu Przemysław Wójcik i Zastępczyni naczelnika Wydziału Organizacyjnego Hanna Liberska. W uroczystości wzięli udział także zaprzyjaźnieni dyrektorzy szkół i placówek Powiatu Krotoszyńskiego, także tych, w których jest realizowany ten ważny projekt oraz przedstawiciele mediów lokalnych.
Dyrektor szkoły Izabela Kossakowska w krótkiej prezentacji multimedialnej przedstawiła zakres i etapy prac. Ogrom prac adaptacyjnych, montażowych był imponujący, dlatego efekt także cieszy wszystkich. W mieniu całej społeczności szkolnej dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w realizację projektu na poszczególnych jego etapach – dodała dyrektorka.
Uroczystego przecięcia wstęgi dokonali zaproszeni goście i oczywiście gospodarze. Pokaz sztuki kulinarnej i omówienie urządzeń z demonstracją ich działania przeprowadzili młodzi adepci sztuki kulinarnej – uczniowie ZSP 3 w Krotoszynie kształcący się w zawodzie technik usług kelnerskich i kucharz.
Pracownia będzie wykorzystywana do nauczania przedmiotów zawodowych, a wyposażenie techniczne stworzy uczniom warunki do lepszej nauki, zdobywania doświadczenia i przygotowania do egzaminów zawodowych oraz ich przeprowadzania, gdyż szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym w tych zawodach.
Jesteśmy bardzo zadowoleni, że dzięki projektom podnosimy poziom i jakość kształcenia. Nowoczesna edukacja zawodowa dobrze przygotowuje uczniów do uzyskania kwalifikacji i zdobywania praktycznych umiejętności wykorzystywanych w pracy. Rynek pracy potrzebuje profesjonalistów na najwyższym poziomie. Nasi uczniowie znajdują zatrudnienie w najlepszych restauracjach i lokalach gastronomicznych. Mówili o tym w krótkim wprowadzeniu dyrektor szkoły Izabela Kossakowska oraz starosta Stanisław Szczotka. Starosta podkreślił także fakt, że inwestycja nie mogłaby być zrealizowana, gdyby nie przychylność całej Rady Powiatu Krotoszyńskiego.
Zaproszenie goście mieli okazję po zakończonym pokazie kulinarnym przekonać się jak profesjonalnie gotują i przygotowują potrawy uczniowie krotoszyńskiej Trójki. Przygotowane danie i wyśmienite smoothie smakowało wybornie. Profesjonalizm uczniów doceniono gromkimi brawami.
Projekt, w ramach, którego powstała ta pracownia, realizowany jest w ramach Działania 9.3 Inwestowanie w rozwój infrastruktury edukacyjnej i szkoleniowej Poddziałania 9.3.2 Inwestowanie w rozwój infrastruktury kształcenia zawodowego Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020.
Tekst: Przemysław WójcikZdjęcia: ZSP 3 Krotoszyn