Szesnaście Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu krotoszyńskiego rywalizowało w przyrządzaniu dwóch dań – kwaśnego z królika i klopsa z daniela. Zawody kulinarne odbywały się w ramach festiwalu POWIAT OD KUCHNI.
Jako że motywem przewodnim tegorocznej imprezy były dziczyzna i królik – to właśnie z tych mięs naszego gospodynie miały upichcić dania konkursowe.
Wyroby kół oceniało fachowe jury pod przewodnictwem mistrza Dawida Łagowskiego – kulinarnej gwiazdy tegorocznego festiwalu. Skład sędziowski stanowili lokalni mistrzowie kuchni – Dominik Bielawny i Carlos Contreras, jak również prezes firmy LAS KALISZ Tomasz Tarnawski (firma dostarczyła produktów na konkurs), dyrektor Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 z Krotoszyna Roman Olejnik oraz gospodarz wydarzenia – starosta krotoszyński Paweł Radojewski.
Jurorzy oceniali smak, sposób podania oraz dobór składników prezentowanych potraw. Prezentacja i konkursowa degustacja miała miejsce w gościnnym PUB-ie BILA. Obrady trwały ponad godzinę, bo niełatwo było wybrać najsmaczniejsze dania. Niemniej werdykt był zgodny i jednogłośny. Najlepsze kwaśne z królika wykonało KGW Bożacin, drugie miejsce zajęło KGW Łagiewniki, a trzeci – KGW Konarzew. Natomiast najsmaczniejszy klops z daniela w opinii jurorów przygotowało właśnie KGW Konarzew, przed KGW Bożacin (drugie miejsce) i KGW Dzierżanów (miejsce trzecie). Jurorzy przyznali również wyróżnienie specjalne dla KGW Dzielice za wyśmienity pasztet.
Nagrody w konkursie ufundowali: Bank Spółdzielczy z Krotoszyna, firma LAS Kalisz, Restauracja U BIELAWNEGO oraz Starostwo Powiatowe w Krotoszynie.
Tekst: Marzena WiśniewskaZdjęcia: Grzegorz Pierzchała