W tym tygodniu w ramach cyklicznej akcji pod nazwą „Środa z profilaktyką” Narodowy Fundusz Zdrowia przygotował przygotował film z udziałem ekspertów oraz ulotkę zawierającą informacje nt. PROFILAKTYKA ZATRUĆ POKARMOWYCH.
Zatrucia pokarmowe powodują liczne dolegliwości, od względnie łagodnych do poważnych, zagrażających zdrowiu i wymagających hospitalizacji.
W 2019 roku na terenie Polski odnotowywano prawie 9 tysięcy zachorowań na Salmonelozę.
W 2020 roku zachorowało na nią ponad 5 tysięcy osób.
Z powodu zakażeń Campylobacter, rywalki Salmonelli w 2019 roku zachorowało ponad 720 osób, a w 2020 roku stwierdzono 443 zachorowań.
Czym są zatrucia pokarmowe? Jakie są przyczyny zatruć i objawy? Jak im zapobiec i jakie podjąć pierwsze kroki przy zatruciach? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie Państwo w ulotce.
Zapraszamy do zapoznania się materiałem filmowym, w którym dr Danuta Tomaszewska, specjalista chorób zakaźnych z Poradni Chorób Zakaźnych Wojewódzkiego Szpitala Zakaźnego w Warszawie opowie na co zwracać uwagę podczas wakacji w kraju i za granicą, jak ważna jest profilaktyka zatruć oraz co powinniśmy spakować do apteczki?
Pełny materiał filmowy wraz z ulotką znajduje się na stronie: https://akademia.nfz.gov.pl/profilaktyka-zatruc-pokarmowych/
Zapraszamy do odwiedzenia stron:
Profilaktyka w praktyce/Wielkopolska